مراقبت از گیاهان آپارتمانى(آماریلیس)

 

مراقبت از  گیاهان آپارتمانی - آماریلیس

نام علمی: هیپستروم HIPPEAS- TRUM

خانواده: آماریلیداسهAMARYL- LIDACAE

نام لاتین: آماریلیسAMARYLLIS

سرزمین مادری: آمریکای جنوبی

تعداد گونه ها: 75 گونه

رنگ گل ها: رنگ گل ها بستگی به واریته دارد. سفید، قرمز، ارغوانی و یا صورتی.

تکثیر:گیاهی است دارای پیاز، برای تکثیر آن به دو روش می توانیم عمل کنیم:

الف: کاشت بذر:بذرها را در بهار، زمانی که درجه حرارت هوا معادل 16 تا 18 درجه سانتی گراد باشد به خاک بسپارید.

ب: کاشت پیاز: معمول ترین روش ازدیاد آماریلیس استفاده از پیاز آن است.

در این روش وقتی آماریلیس را تکثیر کنید رنگ گل ها ثابت می ماند (رنگ گل های ازدیاد یافته مطابق رنگ آماریلیسی خواهد بود که پیازش را تکثیر کرده اید).

برای این منظور باید پیازچه ها را از هم باز کنید و آنها را زمانی که گیاه در حال استراحت است به خاک بنشانید.

خاک مناسب:گیاهان پیازدار به خاک های سبک احتیاج دارند. برای آماریلیس مناسب ترین بستر مخلوطی است  از رس، ماسه، کود حیوانی پوسیده و خاکبرگ. این مواد را به نسبت مساوی با هم مخلوط کنید.

نور و گرما: گیاهی است تا حدودی گرما دوست و روشنایی پسند. نور مستقیم آفتاب باعث شکوفایی گلهایش می گردد.

آب:وقتی خاک خشک شد به آن آب بدهید.

کوددهی: فقط زمانی به آن کود دهید که عمر گل هایش تمام شده باشد.

بعد از پایان دوره گل دهی هر پانزده روز یکبار به آن کود بدهید. از پاییز که گیاه  استراحت زمستانه را آغاز می کند کوددهی را قطع کنید.

مراقبت های لازم:وقتی عمر گل ها تمام شد، آنها را از ابتدای ساقه گل دهنده قطع کنید. سپس به طور مرتب به آماریلیس آب و کود بدهید در این مدت باید گلدان در محل روشن قرار داشته باشد.

این کارها را به این دلیل باید انجام دهید که پیازها و برگ هایش تقویت  شوند. اواخر تابستان یا اوایل پاییز برگهایش زرد می شوند. جای نگرانی نیست زیرا دیگر موقع استراحت گیاه است، اما پیازهایش سرحال و سالمند.

از این به بعد دیگر به آن آب و کود ندهید. گلدان را به محلی تاریک، خنک و خشک منتقل نمایید و برای مدت چند ماه آن را به حال خود بگذارید (تا اواخر دی ماه). دوباره در اواخر زمستان یا اوایل بهار باید کاری کنیم که گیاه از خواب زمستانه بیدار شود.

مناسب ترین درجه حرارت برای بیدار شدن آماریلیس از خواب زمستانه، حرارتی معادل 16 تا 18 درجه سانتیگراد است.

در شرایط معمولی (در فضای باز) در اوایل بهار که درجه حرارت به 16 تا 18 درجه سانتی گراد می رسد به آرامی آبیاری را شروع کنید (همه روزه به آن آب دهید). اما قبل از آبیاری، خاک های سطحی گلدان را عوض کنید.

هر قدر به زمان گل دهی نزدیک می شوید فواصل آبیاری را بیشتر کنید (دو روز در میان و در موقع گل دهی سه روز در میان).

گل دهی زودرس:با یک ابتکار و کمی صرف وقت می توانید آماریلیس را در فصل زمستان به گل دهی وادار کنید.

به این ترتیب که:پیاز آماریلیس را برای مدت یک شبانه روز در آب ولرم قرار دهید. سپس پیاز را داخل گلدانی که در آن ماسه ریخته اید بکارید (نیمی از پیاز خارج از ماسه باشد). ماسه را با مقدار کمی آب مرطوب نمایید و روی آن را با پاکت بپوشانید و در محل گرم (نزدیک بخاری یا شوفاژ) نگهداری کنید.

همه روزه پاکت را بردارید و به گلدان کمی آب دهید. در این صورت شاخه گل دهنده بهتر رشد می کند. پاکت را از روی گلدان بردارید و گلدان را به محل پر نور منتقل کنید.


آفات و بیماری ها

یکی از آفات مهم آماریلیس، کنه پیاز است. این حشره سفید رنگ، هشت پا دارد. کنه پیاز به پیاز گل خسارت می زند و موجب کم شدن رشد و زردی برگ ها می شود. ضمناً گل دهی گیاه متوقف می شود. برای حفاظت گیاهان از کنه ها، سمومی بنام کنه کش وجود دارند که می تواند مورد استفاده قرار گیرد. نگهداری پیاز گل در محل خنک و خشک موجب پیشگیری از انتشار این آفت می شود.

حشرات ریز دیگری به برگ ها حمله می کنند. در صورت مشاهده آفات ِ برگ خوار گلدان را از اتاق خارج کنید و روی برگ ها حشره کش بزنید.

گاهی آماریلیس در شرایط نامطلوب دچار بیماری می شود، مهمترین این بیماری ها، بیماری لکه برگی است.

این بیماری که عامل قارچی دارد موجب ایجاد لکه های قهوه ای رو برگ می گردد. با استفاده از سموم قارچ کش عوامل بیماری زا را از بین ببرید.

 



روش کاشت و نگهدارى گل داوودى

روش نگهداری و کاشت گل داوودی

مشخصات:

اسم علمی گیاه داوودی Chrysanthemum،از خانواده Compositae میباشد. این جنس دارای ۲۰۰ گونه ازگیاهان یک ساله ، چند ساله، علفی و گلخانه‌ای است. قسمت تحتانی ساقه این گیاه تقریبا خشبی بوده و برگهای سبز تیره دارد. گل آذین گیاه داوودی کلاپرک وگلچه های کناری آن زبانه‌ای و گلچه های میانی آن لوله ای می‌باشند. گلهای داوودی در واریته های مختلف دارای رنگهای متفاوت است.

طرز کاشت گل داوودی:

گل داوودی به دو طریق در هوای آزاد و در گلخانه کشت می شود که هرکدام از آنها را بصورت گلدانی و با هوای آزاد می توان پرورش داد.
اگر بخواهیم از گل داودی در پائیز استفاده کنیم ، احتیاج به گلخانه ندارد و کاشت و برداشت آن در زمین و هوای آزاد امکان پذیر بوده و عملیات ازدیاد هم در هوای آزاد صورت می گیرد و اگر بخواهیم در زمستان استفاده کنیم ، کاشت و داشت آن احتیاج به گلخانه دارد.

 بعضی از تهیه کنندگان گلهای داودی در سه ماهة اواخر پائیز و زمستان از پوشش نایلونی استفاده می کنند که البته این موضوع به عوامل طبیعی و شرایط اقلیمی مکان بستگی دارد.

تهیه و ازدیاد گل داوودی :

معمولا به سه طریق نشاء گل داودی را می توان تهیه کرد :
طریقه اول : خود پاجوش را از کنار بوته مادر با ریشه هایی که تولید کرده جدا و در داخل گلدان یا زمین اصلی می کارند.اغلب مشاهده شده که انواع بیماریها از طریق خاک به گیاهان جدید منتقل می شود.پس ازدیاد بطریقه پاجوش ریشه دار بصلاح و مصلحت تولید کنندگان نمی باشد.


طریقه دوم : پاجوش های سالم را انتخاب کرده و سر و ته پاجوش را قطع نموده و به اندازة ده یا پانزده سانتیمتر از قسمت ساقه مانند قلمه استفاده کرده و در داخل خاک گلدان یا خزانه انتظار گلخانه و یا هوای آزاد به نگهداری و پرورش قلمه های کاشته شده مطابق معمول باغبانی مبادرت می ورزند.

طریقه سوم : پس از قطع ساقه های چیده شدة گل آنچه که در خزانه ها یا گلدانها از بوته گل داودی باقی می ماند،برای استفاده قلمه مناسب است و قلمه ها را باید بالاتر از زمین و بطول بیست سانتیمتر قطع نموده مطابق معمول قلمه طوری سر و ته آنرا آماده نمود که مقطع آن زیر جوانه واقع شده و طولش در حدود 10 سانتیمتر و برگها نه قطع و نه کوتاه گردد و کاملا سالم و شفاف باشد.قلمه های بدست آمده را می توان در داخل خاک گلدان و یا خزانه ها در هوای آزاد کاشت.
پس از تقریبأ سه چهار هفته قلمه ها ریشه دار می شوند و در این موقع هریک از آنها را باید در گلدان جداگانه و یا باغچه های آماده شده برای پرورش گل نشاء کرد.

پرورش قلمه در خزانه انتظار :

کار ازدیاد گل داوودی ( قلمه کاری ) را می توان در فاصلة زمانی از اواسط بهمن ماه تا اوایل اردیبهشت انجام داد این موضوع به موقعیت اقلیمی و شرایط آب و هوایی مکان ارتباط دارد. ولی بهترین تاریخ عمل قلمه زنی از اواسط اسفندماه تا اواسط فروردین ماه است.
عمل قلمه کاری اگر زودتر انجام گیرد ، ریشه و ساقه ها بطئی رشد کرده و گل پرورش یافته درشت می شود و با العکس اگر عملیات کشت قلمه دیرتر صورت گیرد ، رشد و نمو گیاهی سریع و بوته ها ضعیف تر و گلها کوچکتر خواهد شد.


حرارت مورد نیاز :


برای سرعت دادن به رشد و نمو ریشه و ساقه قلمه ها درجه حرارتی در حدود 15 تا 18 درجه سانتیگراد ضرورت دارد.برای کاشت در بهمن ماه حرارت مصنوعی اجتناب ناپذیر است ولی در اواخر اسفند تا فروردین نیازی به گرمای گلخانه ای ندارد .
قلمه های کاشته شده نسبت به تابش آفتاب حساسیت ندارند و اگر چنانچه باغبانی بخواهد با حصیر مانعی برای نور آفتاب تند ایجاد نماید ، این نکته را باید توجه نماید که برگهای قلمه به هیچ وجه پژمرده نشوند.توصیه می شود که عمل آبیاری از روی خاک انجام گیرد.

در غیر اینصورت با آبیاری طریقة آب پاشی گندیدگی برگها یا بیماریهای ناخواسته را موجب خواهد شد.در خزانه انتظار چه در هوای آزاد وچه در گلخانه سرد قلمه های کاشته شده را می توان به وسیله پوشش نایلونی بخوبی تا ریشه کردن گیاه حفظ کرد.

با این عمل مقدار زیادی در کارهای معمولی مربوط به عملیات باغبانی را می توان صرفه جویی نمود و عمل پوشش نایلون به ارتفاع نیم متری از سطح خاک با گذاشتن میله های سیمی براحتی امکان پذیر خواهد بود.از اوایل تا اواسط تابستان به سبب توسعه ریشه ها ، بایستی گلدانها و یا مکان قلمه ها در خزانه را تعویض نمود.جابجایی قلمه ها گاهی اوقات چهار یا پنج بار باید صورت گیرد و هر بار فواصل ردیف و بوته ها را باید مطابق بزرگی گیاه در نظر گرفت.


هرگاه گل داودی در حال رشد و نمو بحالت طبیعی رها شود ، سر شاخه های زیادی از ساقه اصلی منشعب شده و در نتیجه تعداد گلها فراوان و اندازة هر گل کوچک خواهد شد بطوریکه از یک ساقه اصلی که از ریشه خارج شده در حدود ده پانزده شاخه جدید بوجود آمده و حالت یک دسته گل را نمایان می سازد.
برای داشتن یک گل بزرگ توپی کافی است باغبان ساقه گل داودی را مرتبأ مطابق دستور هَرَس نماید.

البته این موضوع تک گل بودن یا دسته گل بوجود آمدن دلیل به بدی یا خوبی گل داودی نیست،بلکه این مسئله مربوط به سلیقة شخصی می باشد.اغلب مردم به تک گل علاقمندی بیشتری نشان می دهند.
 برای اینکه گل داودی ( تک گل ) زودتر بدست آید کافی است که فقط یک بار پایانه ( جوانه انتهایی ) قطع شود و در غیر اینصورت برای گل زمستانه دوبار قطع پایانه نتیجه مطلوب را خواهد داد.

تعیین تاریخ برداشت گل داودی :

در میان گلها ، گل داودی از گلهائی است که تغییرات تاریخ برداشت آن ( یعنی روز ، هفته یا ماه ) توسط باغبان می تواند به آسانی انجام گیرد.چون این گل حساسیت خیلی زیادی در برابر تغییرات طول زمانی روشنائی دارد ولی این موضوع بی ارتباط با مسئله اقتصادی تهیه گل نیست.

همانطوریکه اغلب تولید کنندگان گلهای زینتی در جریان امر هستند ، چون گل داودی در پائیز و تا نیمه زمستان می تواند مورد استفاده قرار گیرد ، از نظر هزینه های غیر قابل اجتناب پرورش و توزیع این گل از فصل سرما ، توجه بیشتری را باید مبذول داشت.
با در نظر گرفتن اینکه گل داودی در زمان پرورش در داخل گلخانه احتیاج به حدود 16 درجه سانتیگراد حرارت می باشد ، از نظر هزینه تولید گرما مسئله بزرگی را در زمستان برای تولید کننده فراهم می نماید.

همانطوریکه قبلا توضیح داده شد ، بالاخره برای تعیین تاریخ برداشت گل داودی ازاثرات روشنائی ( درکم و زیاد کردن فاصله روشنائی) استفاده کرد حتی می توان روز برداشت ( چیدن گل ) این گل را تعیین نمود برای این کار از تاریک یا روشن نگهداشتن محل رشد و نمو بوته های گل داودی می توان به نتیجه خیلی خوبی رسید.

برای تعیین تغییرات مدت روشنائی مورد لزوم گل داودی می توان از پارچه کاملا سیاه رنگ استفاده نمود. البته در بعضی از نقاط با شرایط آب و هوائی مناسب عده ای از پرورش دهندگان گلهای زینتی از نایلون سیاه استفاده می نمایند.


برای کسب موفقیت بیشتر دراستفاده از این پوشش ها باید دقت کردکه کوچکترین روزنه روشنائی وجود نداشته باشد. اگر کرت ها یا خزانه های تولید گل ، در هوای آزاد باشد می توان با درست کردن کمانه های میله آهنی که بطرفین کرت یا خزانه فرو برده می شود ، نایلون یا پارچه به راحتی روی این میله های آهنی را پوشاند.(این کار شبیه خزانه های تولید نشاء گوجه فرنگی و یا تولید توت فرنگی است که اغلب باغداران بکار با آنها آشنائی دارند ).

با در نظر گرفتن مطالب گفته شده فوق همچنین با ایجاد روشنائی مصنوعی بوسیله لامپ مهتابی یا لامپ های معمولی میتوان تغییراتی در تعیین تاریخ برداشت گل داودی بوجود آورد.
برای به عقب بردن تاریخ برداشت گل داودی در تابستان احتیاج به نور مصنوعی نیست ولی از شروع فصل پائیز گل داودی در بعضی از مناطق نیاز به روشنائی دارد.

 کود مورد نیاز گل داودی :

گو اینکه مزرعه گل داودی نیاز مبرم به کود کامل ( ازت + فسفر + پتاس ) دارد ولی توصیه می شود که از میان آنها کود ازت دار ( اوره ) بیشتر مصرف شود.چون مقدار کود لازم بازهم با ارقام گل داودی ارتباط مستقیم داشته و بعضی از آنها نسبت به کم یا زیاد شدن کود حساسیت نشان میدهند بهتر است باغبانها با متخصصین مربوطه در این مورد مشاوره نمایند.

برای اینکه باغبانها و علاقمندان گل داودی از مقدار و نوع و زمان مصرف کود شیمیائی نگرانی و واهمه نداشته باشند به آنها توصیه می شود که در صورت امکان از کودهای قابل حل در آب ( وتابل ) استفاده نمایند و این کار معمولا در مواقع ضرورت توأم با سمپاشی بدون نیاز بکار مجدد انجام پذیر خواهد بود
 

بیوگرافی اقای اسدی بهترین باغبان ماهشهر از نگاه باغ بهشت

نام:حمدالله اسدی

مدرک تحصیلی:دیپلم اقتصاد

متولد 1332 شهر رامشیر

اقای اسدی در حالی دیپلم خود را گرفت که در مدرسه ی شبانه ماهشهر درس میخواند دبیران ایشان اقای نجف قانعی و امیری و ........بودند .

در دوره ی اشتغالش مسعول ربابط کار اداره کار بود در حال حاضر باز نشت اداره ی کار است انها که خانوادگی درکار گل و گیاه بودند طاقت نیاوردند و شرکتی برای فضای سبز تاسیس کردند به نام :فضای سبز گل نرگس.

از 26مرداد 1390 در حالی پارک حاشیه ی خور (فضای روبه روی شهر داری)را از تحویل گرفتند که پر از خار و خاشاک بود .

اقای اسدی و برادرشان همزه اسدی ان قسمت را از شوره زار به تیکه از بهشت تبدیل کرده اند.

در این پارک انواع و اقسام گل های کمیاب را مشاهده میکنید.

(مدیرعامل شرکت فضای سبز گل نرگس اقای حمدالله اسدی است و برادر زحمتکش ایشان رئیس هیات مدیره است به نام همزه اسدی)

گل های پاییزه





مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Treasure flower 
نام علمی :Gazania pinnata 

گیاهی است دائمی که دارای گلهای زرد، نارنجی، سفید، صورتی و قرمز میباشد. برگها سبز مایل به آبی و خاکستری و دارای بریدگیهای عمیق هستند. حداکثر بلندی 15 و گستردگی آن به 30 سانتیمتر میرسد.

نیاز اکولوژیکی

مکان آفتابی ( در مکان سایه گلبرگها جمع شده و گلها بسته می شوند) خاک ماسه ای، به کم آبی مقاوم است. حداقل دمای قابل تحمل آن صفر درجه سانتیگراد است. گازانیا به خاک پر قوت دارای زهکشی خوب نیاز دارد.

روش ازدیاد

از طریق کاشت بذر در بهار در خزانه فضای باز یا فصل پاییز در گلخانه و همینطور از طریق تقسیم بوته در فصل بهار امکانپذیر است.

مینا چمنی

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Daisy 
نام علمی: Bellis perennis 

گاهی علفی و چند ساله است که اغلب به صورت دو ساله استفاده می شود برگها طوقه ای،بدون کرک، گل آذین دارای گلچه های لوله ای زرد در وسط و گلچه های زبانه ای سفید یا صورتی در اطراف. حداکثر بلندی و گستردگی آن به ۲۰ - ۱۵سانتیمتر میرسد.

نیاز اکولوژیکی

مقاوم به سرما،‌ آفتاب دوست یا سایه آ فتاب،‌ خاک سبک مینا چمنی خاکهای خوب سبک و نقاط آفتابی و سایه آفتاب را ترجیح می دهد.ولی در خاکهای زیاد مرطوب ریشه ها می پوسد و در نتیجه در سرما از بین می رود،در این صورت برای محافظت از سرما در حاشیه ها توسط پوشش سبکی از خاکبرگ یا کود دامی نرم آن را می پوشانند.

روش ازدیاد

کشت بذر در مرداد ماه و نشا کاری در مهر و آبان در زمین اصلی، تقسیم بوته در بهار یا پاییز از طریق پاجوش

همیشه بهار

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Pot marigold 
نام علمی: Calendula sp 

گیاهی است یکساله، علفی و پایا، ساقه هوایی افراشته منشعب ،گل زردرنگ، برگها ساده ی بیضوی ، پوشیده از کرک ، با کناره های موجدار و به رنگ سبز.

نیاز اکولوژیکی

از آنجائیکه منشأ این گیاه نواحی گرم مدیترانه است، در طول رویش به گرما و همچنین تابش نور نیاز دارد. همیشه بهار قادر است بخوبی خشکی را تحمل نماید همچنین درجه حرارتهای پائین را بخوبی تحمل می کند حتی برای مدت محدودی قادر به تحمل درجه حرارتهای زیر صفر است. بافت خاکهایی که در آن همیشه بهار کشت می شود باید طوری باشد که عمل تهویه به سهولت انجام گیرد (خاکهای سنگی رسی مناسب نیست) سطح زمین باید صاف باشد زیرا پستی و بلندی سبب آب ایستایی شده که برای رویش گیاه خطرناک است. رطوبت زیاد برای همیشه بهار مضر است.

روش ازدیاد

کشت بذر در مرداد ماه در خزانه و سپس انتقال نشا در مهر و آبان به محل اصلی

بنفشه فرنگی

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Violet
نام علمی: Viola tricolor

گیاهی است علفی و پایا . برگ‌های آن قلبی شکل، دارای دمبرگ دراز و واقع بر روی سطح زمین هستند، زیرا ساقه هوایی مشخص دراین گیاه وجود ندارد. گلهای آن منفرد، زیبا و به رنگ های متنوع و معطر است.

نیاز اکولوژیکی

در مجموع انواع بنفشه ها به سرما مقاومند، بنابر این بر حسب شرایط آب و هوایی در طول پاییز، زمستان یا بهار کشت می شوند. گل بنفشه آفتاب دوست است ولی چند ساعت سایه را به خوبی تحمل میکند. ( بنفشه هایی که در سایه کشت می شوند گلهای ریزی تولید می کنند) . این گیاه نیازمند خاک مرطوب و با قابلیت تخلخل بالا( زهکش مناسب) است. به آبیاری منظم نیاز دارد .

روش ازدیاد

از طریق کشت بذر در اواسط تابستان در خزانه هوای آزاد انجام و نشا آن در پاییز و زمستان به زمین اصلی منتقل میشود.

میمون

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Snapdragon 
نام علمی: Antirrhinum majus 

این گیاهان دارای ارقام یا کوتاه و پا بلند است. ساقه های این گیاه باریک و برگ هایشان نازک و به رنگ سبز روشن است، بر سر آنها خوشه هایی از گلهای لوله ای شکل قرار دارد. این گلهای مخملی و نرم در تابستان تقریبا به هر رنگی یافت میشوند. گاهی در یک گل دو رنگ با هم وجود دارند. ارتفاع این گیاه به 100-50 سانتیمتر میرسد و به ندرت تا 2 متر قد میکشد. برگهای آن نوک تیز، به طول 7-1 سانتیمتر و عرض 5/2-2 سانتیمتر گسترده است.

نیاز اکولوژیکی

بهترین محل، محلی کاملا آفتابگیر تا سایه جزیی با خاک به خوبی زهکشی شده که غنی از مواد آلی باشد. نیاز به آبیاری مکرر برای دو هفته اول پس از کاشت نشا دارد( آبیاری روزانه در خاکهای شنی). پس از رشد گیاه، آبیاری زمانی که 5/2 سانتیمتر بالای خاک خشک شده است.

روش ازدیاد

از طریق بذر

شب بو

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Stoc 
نام علمی: Matthiola spp 

دارای واریته‌های پاکوتاه و بلند می‌باشد که نوع کوتاه آنرا شب بو مجلسی می نامند.ارتفاع نوع پا بلند 120-75 سانتیمتر و نوع پا کوتاه 35-20 سانتیمتر است.در دو رقم کم پر یا پرپر وجود دارد که در یک یا چند گل آذین خوشه افراشته قرار گرفته‌اند و به رنگهای صورتی، سفید، قرمز،، بنفش کمرنگ، عنابی روشن، زرد کمرنگ مایل به شیری دیده می‌شوند. انواع پرپر معمولاً بذر نمی‌دهند و تک شاخه هستند. برگها باریک و نیزه‌ای ، به رنگ سبز – خاکستری هستند. بسته به زمان و محل کاشت بذر می‌توان در هر فصلی از سال آن را به گل نشاند ولی زمان گلدهی اصلی آن اواخر اسفند تا اواسط فصل بهار است.

نیاز اکولوژیکی

برای گلدهی مناسب باید در محلی که دارای آفتاب کامل، خاک حاصلخیزو مرطوب با زهکشی خوب و هوای خنک باشد کاشته شود. نسبت به سرما نیمه مقاوم بوده و تا دمای ۵ ـ درجه سانتیگراد را تحمل می‌کند.این گیاه اگر هنگام رشد، قبل از گلدهی بیش از ۶ ساعت در هر روز در دمای بالاتر از ۱۸ درجه سانتیگراد قرار گیرد گل نخواهد داد. بهترین دمای شب هنگام برای گلدهی بهتر آن ۴ ـ ۲ درجه سانتیگراد است.

روش ازدیاد

از طریق کاشت بذر میباشد . به منظور استفاده از گل در اوایل فروردین ماه، بذور را اواخر تابستان و یا اواخر پائیز می کارند. در مناطقی که دارای تابستان خنک هستند می‌توان بذر شب‌بو را اوایل بهار در خزانه کاشت که گلها اوایل تابستان تا اوایل پائیز مرتباً ظاهر می‌شوند.

کلم زینتی

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Ornamental Cabbage, ornamental Kale 
نام علمی:Brassica oleraceae 

کلم تزئینی از گیاهان همیشه سبز و زیبا ست. ارتفاع و گستردگی آن در واریته‌های مختلف (پاکوتاه ، پابلند) متغیر می‌باشد و برگها طیف وسیعی از رنگهای قرمز، سفید، صورتی و سبز را دارا می‌باشند. که از لحاظ شکل برگها به دو صورت تقسیم میشود: واریته‌های کلم با برگهای لبه گرد و بدون بریدگی ( لب صاف)، کلم‌های زینتی دارای برگهای چین خورده ( لب فری)

نیاز اکولوژیکی

بطور کلی کلم های زینتی باید در محیط کاملا آفتابی کاشته شوند. فاصله نشاها باید طوری انتخاب شوند که نور کافی به گیاه برسد در غیر اینصورت ساقه ها جهت رسیدن به نور بلند شده و سست و توخالی خواهند شد و گیاه ظاهری نازیبا پیدا خواهد کرد. این گیاه به آب فراوان نیاز دارد و خاک آن همیشه باید مرطوب نگهداشته شود. گیاه خانواده کلم در خاکی که حاوی مقداری آهک باشد رشد مناسبی دارند، ولی بایستی با افزودن کودهای آلی( خاک برگ+کود پوسیده دامی) محیط خاک را خنثی و تا حدی اسیدی نگاه داشت. کلم زینتی سرمای 10- درجه سانتیگراد را در زمستان میتواند تحمل کند. واریته های قرمز رنگ مقاومت بیشتری در برابر سرما دارند. به طور کلی مقاومترین گروه نسبت به سرمای سخت زمستانه این گیاهان می‌باشند و جهت کاشت در مناطق با سرمای سخت بسیار مناسب هستند.

گل هاى تابستانه


(آلیسوم،گل عسل (گل مروارید

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Sweet Alyssum
نام علمی: Alyssum maritimum

گیاه یکساله و سریع الرشد با گلهایی به رنگهای سفید، زرد، بنفش، صورتی و .... برگها باریک، سبز رنگ و کشیده با عطر شیرین عسل که از بهار تا پائیز ظاهر می‌شوند. (دوره گلدهی آن بسیار طولانی است) و گستردگی آن به ۳۰-۲۰ سانتیمتر می‌رسد. .

نیاز اکولوژیکی

آفتاب دوست، در محیط سایه آفتاب هم می تواند رشد کند ولی برای تولید گل نیاز به نور کامل دارد. مقاوم به سرما (تا چند درجه زیر صفر را تحمل می کند) به آب فراوان نیاز دارد به طوری که ایجاد لجن نکند درهرنوع خاک باغچه زهکشی شده بخوبی رشد می کند.

روش ازدیاد

بذر گل آلیسوم را بسته به نوع هوا در اواخر زمستان و یا اوایل بهار به طور مستقیم در زمین اصلی می کارند.

آهار

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی : Zinnia 
نام علمی: Zinnia elegans 

گیاهی است یکساله که ساقه راست و برافراشته دارد، گلها ساده یا پُرپَر با رنگهای متنوع میباشد. قطر گلها بین 5-15سانتی متربوده و بصورت ساده یا مضاعف درانتهای ساقه قرار میـگیرند.

نیاز اکولوژیکی

حساس به سرما و مقاوم به کم آبی است. خاکهای هوموس با نفوذ پذیری بالا را ترجیح میدهد مکانهای بدون باد را دوست دارد و محل آن بایستی آفتابی باشد.

روش ازدیاد

کشت بذر در اردیبهشت ماه در خزانه و سپس انتقال به زمین اصلی در تیر ماه و یا کشت بذر در اواسط اردیبهشت ماه در زمین اصلی .

گل ابری

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Floss flower 
نام علمی: Ageratum houstonianum 

گلی یکساله،‌ گل آذین بسیار متراکم، گلها به رنگ آبی، بنفش و سفید و آغاز گلدهی از اوایل تابستان میباشد و تا اواخر آبان و حتی آذر ماه ادامه دارد. دارای ریشه های سطحی است که باعث نفوذپذیری بیشتر خاک میشود. ارتفاع این گیاه به 60 سانتیمتر می رسد ولی ارقام پاکوتاه آن به ارتفاع 20-15 سانتیمتر است.

نیاز اکولوژیکی

گل ابری خاک های قابل نفوذ و مرغوب را می پسندد و مکان های گرم و آفتابی را ترجیح می دهد. آبیاری آن می بایستی به قدر کافی باشد و به کود نیازی ندارد. گل ابری در سایه آفتاب به خوبی رشد می نماید ولی هرچه آفتاب بیشتر ببیند پرگل تر و پا کوتاه تر می گردد.

روش ازدیاد

اکاشت بذر در اسفند یا فروردین ماه در خزانه و انتقال نشاء ها در اردیبهشت ماه به زمین اصلی یا کشت بذرها در اردیبهشت ماه در زمین اصلی، قلمه ساقه (در آبانماه و نگهداری گلدانها زیر شاسی در زمستان)

اطلسی

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Petunias 
نام علمی: petunia sp 

گیاهی است یکساله با ‌ساقه کرکدار و پرشاخه و گلهای شیپوری بزرگ به رنگهای سقید، قرمز، بنفش و ... که در طول تابستان و پائیز از اواخر خرداد تا آبان ماه بسته به شرایط آب و هوایی میتواند گلدهی داشته باشد. نوع بومی آن در ایران هر چند با گلبرگ کمتر ولی از عطر دلپذیری برخوردار است.

نیاز اکولوژیکی

گل اطلسی گیاهی است تا حدودی گرما دوست و روشنایی پسند. نور مستقیم آفتاب باعث شکوفایی گلهایش میشود. رشد بهتری در خاک شنی یا رسی- شنی دارد، نیاز آبی متوسط داشته ولی حساس به خشکی است.حداقل دمای مورد تحمل صفر درجه سانتیگراد است.

روش ازدیاد

کشت بذر در بهمن یا اسفند ماه در گلخانه،‌ تکثیر ارقام پرپر از طریق قلمه زدن، کاشت مستقیم در بهار بعد از رفع شدن خطر آخرین یخبندان بهاره.

پریوش

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Madagaskar Periwinkle 
نام علمی: Vinca rose 

برگها بیضی شکل،‌سبز براق، ‌دمبرگ کوتاه،‌ گل به رنگهای متنوع میباشد که دوره گلدهی از اواخر خرداد شروع میشود و تقریبا تا اولین سرمای پاییزه ادامه می یابد.

نیاز اکولوژیکی

آفتاب دوست میباشد و خاک مناسب برای رشد پریوش، خاک با بافت متوسط است ( مخلوطی از یک قسمت خاک باغچه، یک قسمت خاکبرگ و کمی ماسه)،‌ حساس به سرما است و نیاز به آبیاری زیاد دارد(در فاصله بین دو آبیاری سطح خاک باید مرطوب بماند)

روش ازدیاد

کشت بذر پس از رفع خطر سرما، کشت بذر در زمستان در گلخانه و سپس انتقال نشا به محل اصلی پس از مساعد شدن شرایط آب و هوایی

(تاج خروس (تاجی شکل

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Cock’s comb 
نام علمی: Celosia argentea var. cristata 

گیاهی است یکساله به رنگهای متنوع قرمز، نارنجی و ... که در تابستان و اوایل پاییز ظاهر میشود. دارای برگهای بیضی کشیده بوده . حداکثر بلندی و گستردگی آن به 30 سانتیمتر میرسد.

نیاز اکولوژیکی

به مکان پر نور، خاک با بافت متوسط و آبیاری مرتب نیاز دارد. حداقل دمای قابل تحمل آن 15-10 درجه سانتیگراد می باشد.

روش ازدیاد

از طریق کاشت بذر در بهار می باشد.

جعفری

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Tagetes 
نام علمی: Tagetes erecta 

گیاهی است یک‌ساله، افراشته و سریع‌الرشد با برگ‌های سبز تیره ، براق و معطر که دارای بریدگی‌های عمیق هستند. گل‌های بزرگ و پرگلبرگ آن در رنگ‌های زرد و طیف‌های مختلف رنگ نارنجی در تابستان ظاهر می‌شوند. حداکثر بلندی ۶۰ و گستردگی آن به ۴۵ - ۳۰ سانتی‌متر می‌رسد.

نیاز اکولوژیکی

گل جعفری محل‌های گرم و آفتابی را دوست دارد و خاک حاصلخیز که دارای زهکش خوب باشدرا می پسندد. جهت ازدیاد طول دوره گل‌دهی مرتباً گل‌های خشک را می‌چینند. حداقل دمای قابل تحمل آن 5 درجه سانتی‌گراد است. این گیاه نسبت به کنه ریز قرمز حساس است.

روش ازدیاد

از طریق کاشت بذر در اواسط بهار امکان‌پذیر است.

شاه پسند علفی

مشخصات گیاهی

نام علمی : Verbena hybridaگلهای نسبتا متراکم به رنگ قرمز، بنفش، زرد، سفید و ... دارد. در بهار و تابستان و پاییز گل میدهد و با اولین سرمای سخت از بین میرود.

نیاز اکولوژیکی

مقاوم به گرما و کم آبی است.در هر نوع خاکی رشد می کند. مقاومت این گیاه در آفتاب زیاد است مشروط بر آن که مرتب آبیاری شود و خاک پای آن همیشه مرطوب باشد.

روش ازدیاد

از طریق بذر است که در شهریور ماه روی خزانه می کارند. روش دیگر ازدیاد شاه پسند توسط قلمه ساقه دربهار است. بوته هایی را که درهوای آزاد کاشته اند باید اوایل آبان ماه بیرون آورده به گلخانه ببرند.

گل ناز

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Rose moss, Sun plant 
نام علمی: Portulaca grandifloraگل ناز گیاهی است یکساله با ساقه های گوشتی نسبتاً کلفت، براق و بسیار شکننده که ارتفاع آن از 15 سانتیمتر تجاوز نمی کند. گلها در انتهای ساقه ها به رنگهای گوناگون بوده و از خردادماه یا تیر بسته به اینکه زود یا دیر وقت در زمین اصلی نشاء شده باشند شروع به گل کرده و تا مهر ماه دائماً گل می دهند.

نیاز اکولوژیکی

گل ناز، خاک سبک ماسه ای با نفوذ پذیری مناسب و مکان های آفتابگیر و گرم را ترجیح می دهد ودر خاکهای سنگین رسی و مرطوب رشد مناسبی ندارند، هم چنین میزان گلدهی در سایه خیلی کم می باشد. گل ناز تا حدی تحمل خشکی را دارد اما بهترین گل را با آبیاری منظم ( به صورت روزانه) میتوان ایجاد کرد.

روش ازدیاد

ساده ترین طریق ازدیاد این گیاه بوسیلة بذر می باشد .بذر را معمولاً از اواخر فروردین الی اوایل خرداد ماه در زمین اصلی و در خاکی سبک و ماسه دار می کارند. روش دیگر ازدیاد گل ناز، تهیه قلمه از ساقه های گوشتی و کاشت آن در خاکهای نرم و سبک است که بعد از چند روز قلمه های ریشه دار شده در محل اصلی کاشته میشوند و در مدت کوتاهی شروع به گلدهی خواهند کرد.

لادن

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Nastartium
نام علمی: Tropaelum majusاز مهمترین خصوصیات برای شناسایی گل لادن، برگهای چرمی شکل و گلهای آن است که محور گل از انتهای گل به آن نچسبیده است بلکه از وسط گلبرگها وارد شده و انتهای گلبرگها آزاد است. زمان گلدهی از اواسط بهار تا اواخر پاییز گل میدهد.

نیاز اکولوژیکی

گل لادن نیازمند نور آفتاب و خاک شنی است. به رطوبت معمولی با آبیاری منظم ولی کم احتیاج دارد و نسبت به خشکسالی و سرما مقاوم است.

روش ازدیاد

کشت بذر، اواخر زمستان در شاسی سرد و یا در اردیبهشت تا خرداد ماه در هوای آزاد و قلمه زدن در اواخر تابستان

دگمه ای

مشخصات گیاهی

نام انگلیسی: Globe Amaranth
نام علمی: Gomphrena Globosa گونه های طبیعی آن بیشتر به رنگ قرمز میباشند و ارقام مختلف آن به رنگهای بنفش، سفید، صورتی و یاسی رنگ دیده میشوند. دارای ساقه های نرم، منشعب و کرکدار است که به صورت انبوه ظاهر میشود. دوره گلدهی گل دکمه ای از اواسط تابستان تا اوایل پاییز می باشد. این گل جهت تهیه گل خشک بسیار مناسب است.